Urmați câteva sfaturi care vă pot ajuta să controlați starea psoriazisului:

1. Adoptați obiceiuri sănătoase. Erupțiile de psoriazis sunt foarte des întâlnite atunci când corpul este slăbit și extenuat. Urmând o dietă echilibrată și reducând în același timp carnea roșie și alcoolul din alimentație vă veți menține pielea calmă din interior. De asemenea, consumați multă apă, dormiți cel puțin 7-8 ore neîntrerupt pe noapte și faceți și exerciții fizice moderate cel puțin 3-4 ori pe săptămâna.

dieta

2. Renunțați la fumat. Este demonstrat că psoriazisul pustular de pe palme și tălpi, o formă a psoriazisului, este agravat de fumat. Pacienții care aurenunțat la fumat au constatat că leziunile le-au dispărut mult mai repede. Studiile sugerează că fumatul ar fi legat și de severitatea psoriazisului. De aceea, este imperativ să renunțați defeinitiv la fumat dacă doriți să dispară discomfortul cauzat de formațiunile psoriazisului.

3. Evitați consumul de alcool. Alcoolul este un declanșator al psoriazisului. În ciuda faptului că unii dermatologi permit un consum moderat de alcool celor care suferă de psoriazis, s-a observat faptul că până și o cantitate mică de alcool (cum ar fi un pahar cu bere sau vin) cauzează erupții violente la pacienți.

4. Evitați situațiile stresante și mențineți o starea emoțională echilibrată. Stresul este unul din factorii ce induce și agravează toate tipurile de psoriazis. Psoriazisul, la fel cum hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată, poate fi considerat o boală a stilului de viață în care o combinație de predispoziții genetice și declanșatori psiho-neuro-imuno-hormonali joacă un rol important în apariția inițială și în perpetuarea bolii.

5. Evitați scărpinatul, frecarea sau ciupirea leziunilor. Orice leziune la nivelul pielii, fie în regiuni lezate, fie nelezate poate produce o nouă leziune prin iritarea stratului de baza a pielii și trecerea la o reproducere rapidă a celulelor epidermice. Studiile arată că aproximativ 50% dintre pacienții cu psoriazis prezintă „fenomenul Koebner” – dezvoltarea unei leziuni psoriatice în locul unei leziuni a pielii. De aceea, pacienții ar trebui să evite cu grijă orice leziune directă a pielii. Astfel, frecarea epidermei pentru a îndepărta solzii este o greșală deoarece poate agrava boală.

6. Tratați cât mai repede orice focar de infecție. Psoriazisul poate fi declanșat de anumite infecții netratate rapid. Infecțiile cu streptococi de la nivelul gâtului preced o erupție de psoriazis gutos (leziuni mici, în formă de lacrimă), mai ales la copii.

7. Tratați psoriazisul înainte de a se agrava. Cea mai eficientă cale de a opri mancarimile și apariția unor noi leziuni în cazul psoriazisului este de a trata psoriazisul corespunzător încă de la prima apariție a leziunilor. Consultați-vă dermatologul la cel mai mic semn de erupție.

8. Învățați să trăiți cu psoriazisul. Cu toate că nu există un remediu permanent, psoriazisul poate fi controlat cu succes astfel încât să trăiți mai multe zile bune decât rele. Pe piață sunt disponibile numeroase opțiuni de tratament, iar descoperirile recente revoluționează felul în care poate fi controlat psoriazisul.