Flebologie

Flebologie

ON Clinic

Departamentul de flebologie se ocupă de tratamentul venelor varicoase (varice), a flebitei, trombozei și tromboflebita, cât și alte maladii specifice. Dacă suferi de senzație de greutate în picioare, inflamația picioarelor și crampe, atunci consultația medicului flebolog este esențială.

Medicii flebologi din clinica abordează problema fără a recurge la metode chirurgicale. Grație priceperii doctorilor și a aparatelor performante de care dispunem, afecțiunile pot fi ușor îndepărtate. Fiecare pacient este tratat cu maximă grijă, iar tratamentul este stabilit individual, în funcție de tipul afecțiunii și starea pacientului.

flebologie

Opțiuni de tratament pentru varice

Varicele este una dintre puținele afecțiuni medicale care au implicății atât fizice, cât și psihologice. Varicele, cunoscut și sub numele de vene varioase, apare de obicei ca rezultat al unor valve defectuoase sau din caza altor probleme la nivelul venelor, care împiedică fluxul normal de sânge. Blocarea fluxului cauzează acumularea sângelui în venă, ea mărindu-se, devenind răsucită și vizibilă, apărând varicele.

Cu toate că varicele poate apărea oriunde pe corp, cel mai des este întâlnit pe partea din spate a gambei picioarelor. Acest lucru este cauzat de faptul că picioarele trebuie să susțină greutatea întregului corp și că venele din picioare trebuie să transporte sângele până la inima, înfruntând forță gravitațională.

Unii oameni cred că varicele este moștenit genetic, dar cu toate acestea s-a demonstrat că există factori care măresc riscul apariției varicelor. Printre acești factori se numără statul în picioare sau jos perioade lungi de timp (aceasta este principala cauza), dezechilibre hormonale (datorate de obicei contraceptivelor orale care conțin hormoni), obezitate și sarcina (care este cel mai puternic factor la femei). De fapt, se estimează că 41% dintre femeile cu vârste de peste 50 de ani vor suferi de varice, mai ales în timpul sarcinii. Din fericire, însă, majoritatea cazurilor de varice apărute în timpul sarcinii dispar după naștere.

Din cauza acumulării de sânge în vene, varicele este caracterizat de o durere surdă în picioare, crampe, senzația de greutate sau oboseală după o perioada scurtă de stat în picioare. Există un consens general că această afecțiune nu constituie o problema medicală gravă, cu excepția aspectului urat și deprimant pe care îl creează. Dacă sunt lăsate netratate o perioada lungă de timp, varicele pot duce la apariția ulcerelor la picioare, formarea cheagurilor de sânge în vene mai profunde, decolorarea pielii datorată descompunerii celulelor de sânge și alte afecțiuni medicale mai serioase.

Punerea unui diagnostic de varice poate fi ușoară, doar printr-o examinare fizică, însă pentru un diagnostic mai exact sunt folosite proceduri medicale mai avansate. Un instrument des întâlnit în diagnosticarea varicelor este o procedura medicală numită flebografie. Ea implică injectarea unei substanțe radio-opace în sânge. Substanță este monitorizată de-a lungul venelor astfel încât să poată fi observate anormalitatile, respectiv varicele. Pentru diagnosticarea eficientă a anormalităților din vene care pot cauza apariția varicelor pot fi folosite și razele X și ultraviolete.

În funcție de severitatea cazului, există trei opțiuni majore de tratament pentru varice. În majoritatea cazurilor, purtarea unor ciorapi medicali de compresie și susținere este singurul tratament necesar. Acești ciorapi strâng venele din picior îmbunătățind fluxul sanguin. Acest tratament este de obicei foarte eficient atunci când este însoțit de scăderea în greutate, în cazul obezității, creșterea activității și evitarea perioadelor lungi de stat jos sau în picioare.

Intervenția chirurgicală este folosită că ultima opțiune în cazurile extrem de grave. Această procedura implică îndepărtarea chirurgicală a părții afectate de venă. Cu toate acestea, este o intervenție complexă și de aceea este folosită doar că ultima soluție în tratarea varicelor.

Specialiști

Noutăți