Acupunctura

Acupunctura

ON Clinic

Acupunctura este o metodă sigură de a combate stresul, insomnia, reumatismul, migrenele, cât și alte afecțiuni ale organismului. La ON Clinic tratamentul cu acupunctură începe cu o consultație amplă pentru a avea convingerea că tratamentul este potrivit.

Acupunctura se bazează pe ideea că organele si funcțiile corpului se află în corelație cu un punct de pe tegument. Acțiunea asupra acestui punct, care poate fi mecanică, prin ac sau masaj, chimică sau electrică, este urmată de reglarea funcției sau organului corespunzător aflat in suferință.

Proiecția țntr-un punct cutanat a unei suferințe organice se regăsește, de asemenea, și în medicina clasică. Sunt bine cunoscute punctele dureroase din apendicită, colecistită etc. Medicina antică chineză nu face decât să gasească pentru toate organele și funcțiile corpului astfel de corelații.

acupunctura

În 1953, Grenier a masurat parametrii electrici ai punctului de acupunctura si a constatat ca un punct de pe tegument aflat in corelatie cu un organ bolnav dispune de o rezistivitate electrica mai mica decat cea a zonelor inconjuratoare si un potential electric mai mare. Actiunea asupra acestui punct are ca urmare restabilirea parametrilor electrici corespunzatori celor fiziologici, fenomen care se petrece paralel cu cel de restabilire a starii de sanatate a organismului.

Acupunctura nu se substituie complet terapiei medicamentoase, ci o completeaza sau o continua cand situatia o impune. Ea poate fi aplicata in scopul redresarii unor functii dereglate influentand reactiile organismului la boala.

Ce tratează acupunctura și pentru cine este recomandată?

Tratamentul este recomandat adultilor și copiilor care suferă de diverse afecțiuni în anumite faze de evoluție mai ales cele inițiale.
Lista oficială a Organizației Mondiale a Sanătății (OMS) în care sunt prezentate afecțiunile cu cea mai mare adresabilitate și în care acupunctura a înregistrat efecte terapeutice certe sunt:

 • Cefaleea
 • Sindromul cervicobrahial
 • Sciatica
 • Lombalgia
 • Algiile in regiunea genunchiului
 • Nevralgiile dentare
 • Rinitele alergice
 • Faringitele acute si cronice
 • Spasmul esofagian
 • Gastrite acute si cronice
 • Ulcerul peptic
 • Dizenteria bacilara
 • Dismenoreea

O alta categorie de pacienti care pot beneficia de acupunctura sunt cei activi, care muncesc mult si sunt stresati, surmenati si obositi si se confrunta cu stari de anxietate si depresie.

De asemenea, în cazul persoanele cu o stare fizică adaptată la efort – sportivii de performanță, scufundătorii, alpiniștii, astronauții, persoanele care muncesc în condiții care necesită consum de energie mare – acupunctura poate să ofere îmbunătățirea performanțelor, recuperarea rapidă în caz de accidentări sau refacerea completă după efortul pe care competițiile sau solicitările profesionale le impun. De asemenea, tratamentul cu acupunctură are efecte benefice și pentru oamenii sanătoși, ce vor să se simtă mai bine.

Există terapii acupuncturale de armonizare și înfrumusețare folosite în special de către femei (acupunctura pentru siluetă, acupunctura cosmetica).

În ce constă tratamentul?

Acele sunt speciale, de unică folosință și sunt mult mai subțiri comparativ cu cele folosite pentru tratamentele injectabile clasice, deci manevrele nu sunt la fel de dureroase ca la o injecție obișnuită. Există și posibilitatea de a fixa mici biluțe magnetice în zonele accesibile, pe punctele de acupunctură care vor fi lăsate pe loc câteva zile, perioadă în care sunt masate periodic. Totuși, eficiența este mai mică comparativ cu acele utilizate prin metoda clasică.

Specialiști

Noutăți