Majoritatea oamenilor cu psoriazis (aproximativ 95%) mărturisesc că expunerea la soare îi ajută în a îmbunătăți tratamentul pentru psoriazis. Excepție fac cei care suferă de ceea ce se numește psoriazis de vară, care se știe că se înrăutățește în timpul verii, posibil din cauza influenței soarelui. Psoriazisul de vara este cunoscut și sub numele de psoriazis fotoindus sau fotosensibil. Acest tip rar afectează aproximativ 5% dintre persoanele cu psoriazis. Acesta poate fi rezultatul fenomenului Koebner – când leziunile psoriazice sunt declanșate de orice fel de trauma la nivelul pielii. De aceea, oamenii cu psoriazis fotosensibil ar trebui să fie extrem de atenți cu expunerea pielii lor la soare. Razele UV din lumina solară sunt capabile să suprime activitatea celulelor T la oamenii cu psoriazis. De aceea, soarele cu moderație este într-adevăr capabil să amelioreze cursul psoriazisului la oamenii care au așa-numitul psoriazis de iarnă. 

psoriazis

Mulți oameni cu psoriazis merg deseori în vacanță în locuri cu o climă mai călduroasă. Oamenii care locuiesc în locuri cu o climă nordică observă de obicei o îmbunătățire semnificativă a psoriazisului după o ședere în locuri mai sudice. Unii oameni cu psoriazis aleg chiar să se mute în locuri cu climate mai blânde. Din nefericire, soarele în exces poate deveni dăunător pentru oamenii cu psoriazis, chiar și pentru cei cu psoriazis de iarnă, despre care se știe că se ameliorează vara, sub influență soarelui. Razele UV în exces pot cauza arsuri solare. Traumele la nivelul pielii sunt printre declansatorii principali ai psoriazisului. Orice trauma a pielii, fie ea tăietură, vânătaie sau arsura poate cauza fie apariția psoriazisului la persoanele cu predispoziție genetică, fie erupții violente la oamenii care deja au psoriazis.

Astfel, soarele poate deveni atât o metodă de tratament, dar și un factor care provoacă psoriazis. De aceea, dacă vă hotărâți să va ameliorați psoriazisul stand la soare, ar trebui să tratați soarele la fel cum ați trata orice tratament pentru psoriazis – trebuie să existe o anumită schemă sau orar pe care ar trebui să-l urmați cât timp va bronzați. Dacă aveți piele deschisă la culoare sau vreți să fiți 100% sigur că nu veți suferi de arsuri solare, atunci este mai bine să stați la umbră (de exemplu, sub o umbrela) câteva zile.

Aplicați creme hidratante delicate după fiecare sesiune de bronzat. Este cunoscut și faptul că unele medicamente vă pot face pielea mai sensibilă la soare, de exemplu tratamentele holistice folosite pentru psoriazis.  Dacă totuși v-ați ars, evitați să stați în soare. Chiar și cea mai puternică cremaă cu protecție solară nu va poate proteja 100% de razele UV din lumina solară.