Psoriazisul este o boală de piele ce cauzează apariția unor solzi și a inflamării pielii. În mod normal, celulele se formează adânc în piele și apoi se ridică la suprafață încet, în aproximativ o lună. La oamenii cu psoriazis, acest proces are loc în doar câteva zile, ceea ce determină celulele să se adune la suprafață pielii. Psoriazisul cauzează apariția unor zone de piele groasă și roșie acoperită cu solzi argintii. Aceste zone, numite și plăci, pot provoca mâncărimi sau arsuri. Se găsesc de obicei pe coate, genunchi, scalp, palme, pe față sau pe tălpile picioarelor. Pe scurt, pot apărea aproape oriunde pe suprafață pielii.
Cauzele aparției psoriazisului
Psoriazisul este cauzat de un răspuns al sistemului imunitar. Astfel, celulele T declanșează o inflamație a pielii care rezultă în creșterea excesivă a celulelor pielii. În majoritatea cazurilor, psoriazisul se moștenește genetic. Adică, riscul de a face psoriazis este mai mare dacă unul dintre părinți suferă de boală, iar dacă ambii părinți au fost sau sunt afectați de boală, probabilitatea că această să apară și la copil crește substanțial. Psoriazisul se va înrăutăți și îmbunătăți de-a lungul timpului. În cele mai multe cazuri, afecțiunea apare de la sine și apoi dispare în același mod. Posibilii declanșatori pentru apariția psoriazisului sunt:
• Infecțiile
• Stresul
• Schimbări în climat care duc la uscarea pielii
• Anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii beta, litiu sau medicamentele pentru depresii
Persoanele în grupa de risc
Aproape oricine poate fi afectat de această boală. Este mai des întâlnită la adulți decât la copii, atât femeile, cât și bărbații având șanse egale de îmbolnăvire.
Metode de tratament
Tratamentul depinde de severitatea bolii, de mărimea zonelor afectate, de tipul de psoriazis și de reacția persoanelor la anumite tratamente. Fiecare reacționează diferit la tratamente, așa că pentru multe persoane tratamentul înseamnă o listă întreagă de încercări. Este posibil să fiți nevoiți să încercați încontinuu diferite metode de tratament pentru psoriazis pentru a găși unul eficient pentru dumneavoastră.
Există trei tipuri diferite de tratament: local, fototerapie și tratamentul sistemic.
Tratamentele locale implică creme și unguente aplicate direct pe pielea afectată. Ele ajută la reducerea inflamațiilor, suprimă sistemul imunitar și încetinesc creșterea celulelor și inflamarea ale acestora. Fototerapia este terapia cu ajutorul luminii. Multe dintre persoanele care suferă de psoriazis consideră că lumina ultravioleta ameliorează simptomele bolii. Tratamentele sistemice sunt cele mai puternice și sunt folosite de obicei în cazurile severe de psoriazis. Sunt administrate sunt formă unei injecții sau a unui vaccin de către doctori. Ele nu sunt recomandate în mod normal pentru că afectează întregul sistem, nu doar psoriazisul. Înainte de a începe un asemenea tratament ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră posibilele efecte secundare.